Ceny ropy kvůli možnému omezení produkce OPEC výrazně stouply

16.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes zvyšují, jejich nárůst činí v průměru více než jeden dolar na barel. Trh podpořily vyhlídky na možné snížení produkce z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a také zprávy, podle nichž Libye omezila těžbu této strategicky důležité suroviny po dopadu raket do míst nedaleko tamní rafinerie.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:15 SELČ rostla o 1,40 dolaru na 99,27 USD na barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 1,70 dolaru na 94,62 USD na barel.

Generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí očekává, že uskupení na svém listopadovém zasedání sníží cíl pro těžbu ropy na 29,5 milionu barelů denně ze současných 30 milionů denních barelů.

Ceny ropy podpořily i zprávy, že velké libyjské pole Šarara podle libyjské státní ropné společnosti NOC lehce omezilo těžbu, když do oblasti nedaleko rafinerie propojené s tímto polem dopadly rakety.

V pondělí klesla cena Brentu na minimum za 26 měsíců. Ještě v červnu stál barel Brentu více než 115 dolarů, pak ale cena zamířila dolů kvůli zvýšení nabídky na trhu a kvůli údajům, které naznačovaly jen vlažný růst poptávky po surovině. Ve třetím čtvrtletí Brent ztrácí zatím 11 procent, což je největší čtvrtletní pokles od druhého kvartálu 2012.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 99,27 97,88 New York - Nymex WTI říjen 94,62 92,92

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK