Prostějovu hrozí kvůli nákupnímu centru žaloba až o 500 mil. Kč

17.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 17. září (ČTK) - Firma Manthellan kvůli problémům s chystanou stavbou nového obchodního centra Galerie Prostějov pohrozila prostějovské radnici žalobou o náhradu až půlmiliardové škody. Právníci Manthellanu tvrdí, že město nedodržuje smlouvu o přípravě tohoto projektu a nedávným schválením nového územního plánu stavbu nákupního centra znemožnilo. Vyplývá to z dokumentů, které má ČTK k dispozici.

"V případě, že žalovaný (Prostějov) nepřestane své povinnosti ze smlouvy porušovat a nezačne smlouvu řádně plnit, dojde k úplnému zmaření projektu. Žalobci by tak vznikla škoda v celkové výši přesahující 500 milionů Kč představující skutečnou škodu a ušlý zisk," stojí v žalobě firmy Manthellan. Její vedení dosavadní škodu vyčíslilo na tři miliony korun. Radnici společnost zažalovala o prvních 488.782 Kč a o stavbě Galerii Prostějov chce dál jednat. "Žalobce se však v žádném případě nevzdává svých dalších nároků a vyhrazuje si právo dožalovat nejen zbývající část již vzniklých škod, ale i veškeré škody další včetně ušlého zisku," varovali právníci Manthellanu.

Manthellan tvrdí, že ve smlouvě z roku 2010 se radnice zavázala spolupracovat na přípravě a realizaci nákupního a společenského centra Galerie Prostějov, avšak své závazky už delší dobu nedodržuje. Právníci Manthellanu argumentují v létě schváleným územním plánem. "Žalovaný hrubým způsobem porušil smlouvu tím, že inicioval pořízení a schválení územního plánu, jenž realizaci projektu zcela znemožňuje," uvedli.

Vedení firmy radnici kritizuje i za průtahy při pořizování regulačního plánu centra města, jehož součástí je i plánovaná stavba Galerie Prostějov. Regulační plán místo prostějovských úředníků kvůli jejich možné podjatosti měla připravit radnice v Olomouci. Krajský úřad o tom rozhodl loni na jaře, řízení o regulačním plánu ale bylo přerušeno. Projekt tak nabral několikaměsíční skluz.

Nový územní plán Prostějova zastupitelé schválili v červnu. O jeho změně, která by umožnila pokračovat v přípravě stavby Galerie Prostějov, bude na konci září jednat zastupitelstvo. "V okamžiku, kdy zastupitelstvo schválí změnu územního plánu, budeme s firmou Manthellan znovu jednat," řekl minulý týden novinářům primátor Miroslav Pišťák (ČSSD).

Galerie Prostějov má být postavena mezi ulicemi Wolkerova, Komenského a Křížkovského v místě, kde stojí kulturní dům. Nákupní centrum je projektováno jako pětipodlažní, z toho dvě podlaží mají být pod zemí. Projekt připravila skupina investorů, mezi nimiž je podnikatel Richard Morávek, kteří v Olomouci postavili nákupní centrum Galerie Šantovka.

Se stavbou Galerie Prostějov nesouhlasí někteří obyvatelé Prostějova, kterým se nelíbí plánovaná demolice budovy Městského kulturního a společenského centra, na jehož místě má komplex stát. Odpůrci projektu tvrdí, že investor se původně zavázal v novém komplexu vybudovat kulturní sál. Radnice ale od této podmínky ustoupila. Prostějov uvažuje o stavbě nového multifunkčního centra ve vlastní režii.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK