EU se dohodla na nových opatřeních na pomoc výrobcům potravin

17.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. září (ČTK) - Představitelé Evropské unie se dohodli na nových opatřeních na podporu producentů potravin, které zasáhlo ruské embargo. Zveřejní je během příštích dnů. Oznámila to dnes podle agentury Reuters Evropská komise. Program nedávno narazil na problémy, neboť z Polska přišlo podle zahraničních agentur nepřiměřeně mnoho žádostí o podporu.

Moskva v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Hodnota zemědělského exportu EU do Ruska se pohybuje kolem 11 miliard eur (zhruba 300 miliard Kč) ročně. Ruské embargo se podle Evropské komise týká zboží v hodnotě pěti miliard eur.

Komise již v srpnu například uvolnila 125 milionů eur na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny podléhající rychlé zkáze. Tento program však v září pozastavila kvůli velkému počtu žádostí. Například polští farmáři prý požádali o větší kompenzace, než činí roční vývoz celé EU do Ruska, píše agentura Reuters.

Cílem nových opatření bude stejně jako v případě předchozích kroků komise stabilizovat ceny tím, že producenti budou dostávat odškodné za stahování přebytků z trhu.

Komise podle mluvčího po úterním jednání se zástupci členských zemí EU dokončuje podobu a rozpočet nového systému kompenzací. "Oficiální zveřejnění se očekává začátkem příštího týdne. Nová pravidla okamžitě vstoupí v platnost," uvedl mluvčí.

pmh šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK