Plzeňská Škoda JS chce letos utržit 3,4 mld Kč, stejně jako loni

21.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 21. září (ČTK) - Plzeňská Škoda JS, která se ve zrušeném tendru ucházela o dobudování bloků Temelína, plánuje letos tržby 3,4 miliardy Kč, stejné jako loni. Letošní zisk, jenž loni činil podle mezinárodních účetních standardů 106 milionů Kč, bude mírně nižší. Díky řadě rozjednaných velkých zakázek firma očekává, že příští rok tržby i zisk výrazně zvýší. ČTK to řekl Miroslav Fiala, generální ředitel podniku, který letos snížil počet zaměstnanců o 50 na více než 1000.

Firma má šanci zejména na Ukrajině, ve slovenské jaderné elektrárně Mochovce a také v novém oboru zařízení pro chemii a petrochemii, jejichž dodávky mimo teritorium Ruska dohodla se svým ruským vlastníkem, moskevskou strojírenskou skupinou OMZ.

\"S ukrajinskou elektrárenskou společností rozvíjíme obrovské obchody, protože vzhledem k současné situaci má zájem rozšířit kontakty se Škodou JS, která nabízí některé služby, jež Energoatom dříve nakupoval v Rusku,\" dodal. Škoda JS o tom intenzivně jedná s vedením státního podniku a má šanci, že dodávky na Ukrajinu rozšíří.

\"Samozřejmě musíme bojovat i v Česku s velmi konzervativním současným přístupem bank, tedy České exportní banky a EGAP, které se k podpoře tohoto vývozu staví velmi chladně, a jen doufáme, že je přesvědčíme, že Energoatom v posledních pěti letech splácel všechny dluhy OK, takže není důvod český export nepodpořit,\" uvedl.

Podnik dále usiluje o rozšíření pozice na Slovensku při dostavbě třetího a čtvrtého bloku Mochovců. \"I když je tam situace velmi složitá, protože tam Enel chce prodat svůj majoritní podíl. Ale jsem přesvědčen, že slovenská strana má obrovský zájem bloky uvést do provozu. A moc velký výběr firmy, které je schopná to dořídit do konce a úspěšně přivést k provozu, není. Myslím, že jsme poměrně žhavým kandidátem,\" uvedl Fiala. Škoda by se touto zakázkou finančně stabilizovala až na tři roky. Má tam základní kontrakt, dvě další smlouvy a jedná o jejich rozšíření.

Podle Fialy se loňské tržby Škody JS snížily právě vinou nižších příjmů z projektu Mochov. Naopak servis podniku má stabilní úroveň, stejně jako výroba v Plzni-Bolevci. \"V reaktorové hale (v areálu v centru města) je to složitější, protože je těžké získat zakázku. V současné době je osud jaderné energetiky, bohužel, v rukou politiků,\" vysvětlil ředitel.

Podnik po letech opět vstoupil do oboru petrochemie. Podepsal kontrakt na dodávku čtyř chemických nádob pro tatarstánský Tatněfť za 25 milionů Kč, které tam dodá na začátku příštího roku. \"Díky tomuto referenčnímu kontraktu znovu vstoupíme do tohoto oboru,\" řekl Fiala. Některé subdodávky ale Škoda JS objednala na Ukrajině, která \"zklamala\", a proto teď řeší náhrady a nevylučuje mírné zpoždění.

Škoda JS dále usiluje o dodávky pro Českou rafinérskou. \"Jde o velký chemický reaktor, který se svými parametry trochu blíží tlakové nádobě jaderného reaktoru,\" uvedl Fiala, podle něhož plzeňské strojírny pracují na dalších zakázkách v této oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK