Středočeský kraj souhlasí s propojením silnic D8 a R7

23.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Středočeský kraj se připojil k záměru ministerstva dopravy na vybudování silničního propojení teplické dálnice D8 a chomutovské rychlostní silnice R7. Nová silnice první třídy vedoucí z Tuchoměřic do Úžic u Kralup nad Vltavou má dočasně nahradit chybějící severozápadní část městského okruhu. Na dnešním setkání s novináři po podepsání memoranda to řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

\"Vznik této spojky vítáme ze dvou důvodů. První je, že řeší obchvaty dotčených obcí a vedle toho řeší i tranzit na území Středočeského kraje,\" uvedl Petera. Podotkl, že právě Středočeský kraj je tranzitní dopravou velice zatížený.

Ministerstvo dopravy chápe novou trasu jako alternativu k zatím chybějícímu pražskému okruhu. Ten přesto zůstává prioritní, ministerstvo bude proto i nadále sledovat projednávání územního rozvoje v zastupitelstvu Prahy, uvedl ministr Antonín Prachař. Nová komunikace s názvem I/99 je navržená jako dvouproudá silnice první třídy, na jejíž stavbu bude možné využít peníze ze státního rozpočtu a evropského Operačního programu doprava, dodal.

Podobným způsobem by se podle ministra mohly řešit i další části chybějícího okruhu města. Konkrétně uvedl jednání o propojení dálnic D1 a D11. I tady bude úřad postupovat podobně jako u propojení D8 a R7. Nejdříve bude nutné projednat záměr s obcemi a poté bude vytvořena vyhledávací studie a výsledkem by mělo být podobné memorandum, dodal Prachař. K němu se kromě Středočeského kraje už dříve připojilo 13 dotčených obcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK