Univerzita Hradec Králové zve na netradiční zážitky při Noci vědců

23.09.2014 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Díky Univerzitě Hradec Králové zavítá do východočeské metropole celoevropská akce Noc vědců, při které se může každý návštěvník přesvědčit, že věda není žádná pokoutná alchymie, vědci nejsou jen podivíni v bílých pláštích a že věda samotná je i zábavná. Akce proběhne v pátek 26. září 2014 od 18 do 24 hodin souběžně v Objektu společné výuky v univerzitním kampusu Na Soutoku (Hradecká 1227) a v budově Filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové.

Noc vědců je celoevropská akce pořádaná iniciativou Evropské komise „Vědci v Evropě“ (Researchers in Europe) od roku 2005. Jejím cílem je bořit mýty o vědcích coby podivínech a představit je jako „obyčejné a užitečné lidi“. Vědci v tento jeden večer v roce představují veřejnosti svoji práci v netradičním světle, účastní se kulturních produkcí, spolu s návštěvníky provádějí zábavné pokusy a pozorování. Letošního ročníku se zúčastní na 200 měst ve 28 zemích celé Evropy.

Od počátku historie této akce je jejím mottem „Vědci mezi námi“ (Researchers are among us), což je míněno tak, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří, stejně jako všichni ostatní, mají své problémy, koníčky, rodiny, žijí běžný osobní život, mají děti, chovají domácí zvířata a prožívají naděje a zklamání. I když jsou věda a výzkum náročnou volbou, nemusíte být zrovna Einstein, abyste se pustili do vědecké kariéry. Vědci jsou opravdu „obyčejní lidé“, kteří přispívají k dobrému životu ostatních občanů a jsou platnými členy společnosti. Společnost vědce potřebuje a měla by se k nim také korektně chovat.

Pokud se tedy někdo domnívá, že se věda točí jen kolem bílých plášťů a zkumavek, má příležitost se při Noci vědců zamyslet znovu. Vědci, stejně jako všichni ostatní lidé, přicházejí z rozdílných prostředí, mají různorodé zájmy a usilují o naplnění nejrůznějších osobních snů. Co však mají společné, je nadšení pro výzkum – a o ně se chtějí podělit s ostatními.

Na Univerzitě Hradec Králové si tak návštěvníci mohou v tento jedinečný večer spolu s vědci vyzkoušet, jak se měří zvuk, jestli lze slyšet ticho, otestovat si čistotu svého hlasu, šifrovat, vyrábět pečeti z vosku, vrátit se nazpět v čase při prezentaci pravěkých řemesel, cestovat po Latinské Americe, zhlédnout dynamické vizualizace fyzikálních jevů, dozvědět se více o virtuálních učebnách, geoparcích, ochutnat jídla z Afriky a Latinské Ameriky, využít možnosti stát se „akademikem na deset minut“ a prezentovat před veřejností své oblíbené téma, zkrátka být svědkem mnoha zajímavostí a experimentů.

Akce je přístupná zdarma všem návštěvníkům, účast rodin s dětmi je vítána.

Autor článku