Stát letos na stavebních zakázkách ušetřil 18,6 mld. Kč

24.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Státní instituce letos na stavebních zakázkách ušetřily 18,6 miliardy korun. Skutečná vysoutěžená cena totiž oproti očekávané klesla o 21 procent, vyplývá z analýzy společností CEEC Research a Ness a Komory administrátorů veřejných zakázek. Celkem veřejní investoři během sedmi měsíců letošního roku zadali stavební zakázky za 70 miliard korun.

\"Ve stavebnictví stále přetrvává převis kapacit nad poptávkou, proto jsou firmy ochotny tyto kapacity nabízet i s mimořádně nízkými cenami, jen aby své kapacity vytížily. Tento stav ale již nebude trvat dlouho a s růstem objemu zakázek a větším nasycením trhu dojde i k růstu cen stavebních prací. Například u železničních staveb je to již nyní vidět, naopak u silničních staveb je konkurence velice vyostřená,\" poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Ve srovnání s celkovou bilancí všech veřejných zakázek je na tom stavebnictví oproti jiným oblastem zakázek podstatně hůře. Průměrná sleva počítaná za všechny zadané veřejné zakázky bez ohledu na sektor činí letos 11 procent. U staveb tak je toto procento téměř až dvojnásobné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK