Maďarsko se dohodlo s Gazpromem na vyšších dodávkách plynu

26.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 26. září (ČTK) - Maďarsko si zajistilo s ruským monopolním vývozcem zemního plynu Gazprom dohodu o vyšších dodávkách této suroviny. Oznámil to dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Zpráva přichází den poté, co maďarský provozovatel ropovodů FGSZ zastavil dodávky zemního plynu na Ukrajinu.

Orbán v rozhovoru ve veřejnoprávním rozhlase uvedl, že jednal s generálním ředitelem Gazpromu Alexejem Millerem. Gazprom prý souhlasil s tím, že bude v příštích týdnech dodávat do Maďarska vyšší objem plynu, aby země mohla doplnit zásobníky.

Maďarský podnik FGSZ ve čtvrtek oznámil, že na neurčito zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Zdůvodnil to tím, že od 26. září potřebuje více plynu pro domácí trh. Rozhodnutí vyvolalo protesty ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz. Ukrajina dováží plyn přes Maďarsko od 1. května.

Maďarsko je vysoce závislé na ruském plynu. Roční spotřeba tam dosahuje zhruba devíti miliard metrů krychlových a většinu tohoto objemu země dováží plynovodem přes Ukrajinu. Maďarsko ročně vytěží jen asi 1,5 miliardy metrů krychlových plynu.

Maďarsko má vysokou kapacitu zásobníků, zhruba šest miliard metrů krychlových. Podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe jsou ale teď plné zhruba z 61 procent, což je nejnižší podíl ze zemí Evropské unie. Ve většině zemí EU jsou nyní zásobníky plné z více než 80 procent.

Analytik Tamás Pletser z finančních ústavu Erste Bank agentuře Reuters řekl, že kapacita zásobníků v Maďarsku je čtvrtá největší v Evropě a může zajistit, že země bude mít dostatek plynu v zimě i v případě přerušení dodávek přes Ukrajinu. Maďarsko může také dovážet plyn přes plynovod z Rakouska.

Podle maďarské tiskové agentury MTI se Orbán setkal s Millerem v Budapešti v pondělí večer. Jednali spolu o dodávkách na zimní sezonu a o projektu plynovodu South Stream.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK