Americké akcie kvůli Hongkongu a prognóze Fordu v pondělí klesly

30.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. září (ČTK) - Americké akciové trhy v pondělí klesly, a navázaly tak na ztráty z minulého týdne. Investoři se začali obávat dopadů nepokojů v Hongkongu na růst čínské ekonomiky. Akcie automobilky Ford klesly o 7,5 procenta, což byla reakce na její snížení odhadu letošního zisku. Nervozita kvůli čínské odpovědi na neklid v Hongkongu ovlivnila i americký dolar, který zastavil růst.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, odepsal 0,25 procenta na 17.071,22 bodu. Širší index S&P 500 ztratil také 0,25 procenta a dostal se na 1977,80 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,14 procenta na 4505,85 bodu.

Největší procentní pokles v rámci indexu S&P 500 zaznamenaly akcie automobilky Ford. Společnost snížila odhad letošního zisku před zdaněním na šest miliard dolarů z původního odhadu až osmi miliard a uvedla, že marže na severoamerickém trhu budou na nižším okraji předešlé prognózy.

V Hongkongu o víkendu eskalovaly protesty za demokratické volby, proti nimž policie tvrdě zasahuje. Jde o nejvážnější nepokoje od chvíle, kdy se Hongkong v roce 1997 vrátil pod čínskou správu.

\"Trh nepřestává zasahovat množství špatných zpráv a nejnovějšími byly problémy v Hongkongu,\" sdělil podle agentury Rueters Bucky Hellwig z vedení společnosti BB&T Wealth Management v americké Alabamě. Investoři by ale podle něj mohli začít vnímat trh příznivěji před zveřejňováním firemních výsledků za třetí čtvrtletí a s příchodem čtvrtého kvartálu.

Nervozita kvůli odpovědi čínské komunistické vlády na prodemokratické protesty v Hongkongu a obavy z dopadů napětí na regionální ekonomiku ovlivnila americký dolar. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stagnoval na úrovni 85,591 bodu. Euro k dolaru během dne nejdříve kleslo až na dvouleté minimum, později ale stagnovalo na 1,2691 USD.

Dolar poslední tři měsíce rostl díky očekáváním, že americká centrální banka v polovině příštího roku zvýší úrokové sazby. Podle analytiků bylo ale jeho zpevňování přehnané a americkou měnu čeká sestup z nedávných vrcholů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK