Studenti opět investují v rámci projektu Studentbroker

01.10.2014 | , Fio banka
STUDENT


Na českých a letos poprvé i slovenských vysokých školách byl zahájen projekt Studentbroker, ve kterém si mohou studenti vyzkoušet obchodování na světových burzách. V podzimním, již jedenáctém, semestru, se do projektu zapojí až 20 vysokých škol a univerzit z České republiky a Slovenska.

Studentbroker je společný projekt Fio banky a české burzy RM-SYSTÉM, který simuluje reálné obchodování na světových burzách a je součástí osnov zapojených vysokých škol. Studenti mají možnost seznámit se zábavnou formou s fungováním kapitálových trhů a osvojit si investování v praxi. Pro pedagogy projekt představuje možnost jednoduše sledovat úspěšnost a investiční znalosti svých studentů. Každý účastník má na začátku k dispozici virtuální 1 milion korun pro investice do akcií z české burzy RM-SYSTÉM, USA, Německa, Polska a 50 tisíc dolarů pro obchody s deriváty – futures kontrakty, jejichž podkladovým aktivem jsou indexy, měny nebo komodity jako například zlato, ropa či pšenice. Výsledky jsou po každém semestru vyhodnocovány a nejlepší studenti jsou odměněni hodnotnými cenami v podobě tabletu, čtečky knih či odbornými publikacemi na téma investování.

V jarním semestru 2014 se do projektu zapojilo 233 studentů a v obchodování s deriváty byla nejúspěšnější Eliška Knížková z Technické univerzity v Liberci, která ke své účasti ve Studentbrokerovi dodává: „Obchodování mi přineslo reálnou představu, jak to na burze chodí. Tato soutěž pro mě představovala možnost, jak si obchodování vyzkoušet a přitom nic neztratit. Držela jsem se spekulování na růst podkladového aktiva. Před nákupem jsem si vždy podrobně prohlédla předchozí vývoj derivátu. Pokud byl zisk slušný, prodala jsem a zbytečně neriskovala opětovný pokles hodnoty derivátu.“ Studentbroker bude probíhat během celého podzimního semestru do 15. ledna 2015, následovat bude vyhodnocení a ocenění nejúspěšnějších mladých investorů. Více informací o projektu je k dispozici na webových stránkách www.studentbroker.cz.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT