Míra nezaměstnanosti v USA klesla na šestileté minimum 5,9 pct

03.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v září na šestileté minimum 5,9 procenta ze srpnové úrovně 6,1 procenta. Tvorba pracovních míst v největší světové ekonomice se zrychlila na zhruba 248.000 míst, oznámilo dnes ministerstvo práce USA. V srpnu přitom počet nových míst klesl poprvé za sedm měsíců pod hranici 200.000.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters v průměru odhadovali, že po srpnovém poklesu na 180.000 míst se nabírání nových zaměstnanců zrychlí na 215.000. Vládní statistici před měsícem odhadli srpnový přírůstek pouze na 142.000.

Míra nezaměstnanosti je nejnižší od července 2008 a blíží se k úrovni 5,5 procenta, kterou mnozí ekonomové považují za známku zdravého trhu práce. Pokles nezaměstnanosti vyvine tlak na tamní centrální banku (Fed), aby začala zvyšovat základní úrokovou sazbu z nynější nulové úrovně dřív, než se zatím předpokládá. Většina ekonomů čeká první zvýšení sazeb kolem poloviny příštího roku.

K poklesu míry nezaměstnanosti ale opět výrazně přispěl úbytek počtu lidí v kategorii pracovní síly. Podíl těch, kdo mají práci nebo ji hledají, na počtu obyvatel v aktivním věku klesl na 62,7 procenta, což bylo nejméně od roku 1978. Vedle rostoucího počtu odchodů do důchodu to odráží zvýšené počty lidí, kteří hledání práce vzdávají.

Největší světová ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí ročním tempem 4,6 procenta, což bylo její nejrychlejší tempo za dva a půl roku. V prvních třech měsících tohoto roku hrubý domácí produkt kvůli mimořádně chladné zimě naopak o 2,1 procenta klesl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK