Hewlett-Packard se rozdělí na dvě části

06.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. října (ČTK) - Americká společnost Hewlett-Packard Co. se rozdělí na dvě části. Jedna se zaměří na osobní počítače a tiskárny a druhá na technologické služby, jako ukládání dat, servery a software. Cílem tohoto kroku je zlepšení ziskovosti, oznámila firma.

Část zaměřená na počítače a tiskárny bude používat jméno HP Inc. Druhá část se bude jmenovat Hewlett-Packard Enterprise. Ředitelem HP bude podle agentury AP současný ředitel počítačové divize Dion Weisler. Ředitelem Enterprise se stane Meg Whitmanová, nynější ředitelka celé společnosti.

HP patří mezi nejstarší velké počítačové firmy na světě, již delší dobu se však potýká s poklesem prodeje, protože zákazníci přecházejí z osobních počítačů k mobilním přístrojům, což snižuje zájem o počítače i o tiskárny. Vedení firmy se několik let snaží o její restrukturalizaci, aby firma udržela krok s úspěšnými technologickými nováčky. HP loni podle výzkumné společnosti IDC přišel o pozici největšího výrobce osobních počítačů na trhu. Na druhou příčku ho odsunula čínská firma Lenovo.

Letos v květnu HP oznámil, že zruší dalších 11.000 až 16.000 pracovních míst. Předtím již v rámci rozsáhlé restrukturalizace zveřejnil plány na zrušení 34.000 míst z celkového počtu přes 250.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK