Strojvůdci Deutsche Bahn zahájí prý v příštích dnech opět stávku

06.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. října (ČTK) - Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) budou v následujících dnech stávkovat za zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. Novinářům to dnes sdělil Claus Weselsky, šéf odborů GDL, které strojvedoucí zastupují. Pro zahájení stávky podle něj hlasovalo 91 procent členů odborů. Českých cestujících by se prý mohla dotknout omezení na cestě z Prahy do Berlína a Hamburku.

Podrobnosti o dni a čase zahájení stávky Weselsky neuvedl. \"Stávku včas oznámíme, aby všichni, kterých se dotkne, mohli zvolit alternativní způsob dopravy,\" řekl. Podle německých médií by měli zástupci odborů další informace ke stávce poskytnout ještě během dneška.

Strojvedoucí požadují zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. Nyní se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36.000 a 46.000 eury (998.000 a 1,27 milionu Kč) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně. Naposledy se snažili své požadavky prosadit prostřednictvím stávky přesně před měsícem.

Přes hrozící stávku zůstává vedení DB nadále na svých pozicích. Personální ředitel Ulrich Weber označil požadavky GDL za \"utopické a nesplnitelné\". Obvinil také odboráře, že nejsou ochotni jednat o kompromisu. \"GDL nechce dodržovat běžná pravidla. Jde jim jen o posílení moci a vlivu,\" dodal Weber.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského se případná stávka dotkne českých cestujících především na trase z Prahy do Berlína a Hamburku. Spoje soukromých dopravců jako jsou například Vogtlanbahn nebo Alex, které obsluhují trať do Mnichova a regionální spoje na Chebsku, by ovlivnit neměla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK