Americký dolar klesá, investoři vybírají zisky

06.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. října (ČTK) - Americký dolar po růstu na dlouhodobá maxima dnes klesá k euru i ke koši měn. Investoři se rozhodli vybrat zisky, neboť páteční zpráva z amerického pracovního trhu podpořila přesvědčení, že americká centrální banka (Fed) by mohla v polovině příštího roku zvýšit úrokové sazby.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, dnes kolem 16:30 SELČ ztrácel 0,4 procenta na 86,343 bodu. V pátek se přitom dostal na nejvyšší hodnotu za poslední čtyři roky. Od začátku letošního roku přidal již zhruba osm procent a je na cestě vykázat za celý rok nejvyšší nárůst za devět let.

Jednotná evropská měna euro kolem 16:30 SELČ posilovala o zhruba 0,3 procenta na 1,2559 USD. Kurz tak zůstal nad dvouletým minimem 1,2500 USD, na které klesl v pátek. Euro přitom vykazuje růst i přes nejnovější údaje z německého průmyslu, podle kterých zakázky tamních průmyslových podniků zažily v srpnu nejprudší pokles od roku 2009. Dolar k japonskému jenu pak odepisoval 0,4 procenta na 109,29 JPY.

Investoři jsou stále více přesvědčeni, že Fed příští rok zvýší sazby. Většina z nich se zároveň domnívá, že Evropská centrální banka (ECB) svou měnovou politiku naopak uvolní, aby podpořila ekonomiku eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK