Americké akcie v pondělí oslabily, dolar klesl

07.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Americké akcie v pondělí uzavřely se ztrátou. Investoři jsou nervózní před začátkem sezony zveřejňování čtvrtletních hospodářských výsledků. Kvůli silnému dolaru a slabému výkonu v Evropě mají strach ze zhoršování výhledů hospodaření.

Index Dow Jones v pondělí oslabil o 17,78 bodu, tedy 0,1 procenta, na 16.991,91 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 3,08 bodu, neboli 0,16 procenta, na 1964,82 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 20,82 bodu, čili 0,47 procenta, na 4454,8 bodu.

\"Trhy odrážejí nervozitu kvůli ziskům za třetí čtvrtletí vzhledem k silnému dolaru a slabému makroekonomickému prostředí v Evropě,\" komentoval vývoj na trhu stratég U.S. Bank Wealth Management Jim Russel. \"Je velmi pravděpodobné, že před námi je snižování odhadů,\" dodal.

Akcie výrobce polovodičů Micron oslabily o čtyři procenta v reakci na zprávu, že Samsung chce investovat 14,7 miliardy USD do nového závodu. Akcie GT Advanced Technologies, partnera Applu, klesly o téměř 93 procent. Firma požádala o ochranu před věřiteli.

Naopak zisky si připsala společnost Hewlett-Packard. Akcie firmy stouply o 4,7 procenta po oznámení, že se rozdělí na dvě části a zruší dalších 5000 pracovních míst. Výrobce zdravotnického zařízení CareFusion, kterého kupuje konkurenční Becton Dickinson, zpevnil o 22,9 procenta.

Růst dolaru se v pondělí zastavil, protože investoři po páteční zprávě o zvýšení zaměstnanosti v USA přistoupili k vybírání zisků a dolar prodávali. \"Vzhledem k absenci významných statistických zpráv z USA se lidé rozhodli vybírat zisky z delších dolarových pozic,\" prohlásil stratég TD Securities Martin Schwerdtfeger. Ke koši měn dolar zaznamenal nejvyšší pokles od ledna. Analytici se však domnívají, že dolar v dohledné době opět začne posilovat, protože ekonomika USA roste rychleji než ekonomiky Evropy a Japonska a Čína vykazuje známky zpomalení.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních měn, klesl o 0,87 procenta na 85,942 bodu. V pátek index stoupl nejvýše za čtyři roky a za posledních 12 týdnů zpevnil již o 7,7 procenta. Vůči jenu dolar klesl o 0,73 procenta na 108,97 JPY. Euro vůči dolaru stouplo o 0,89 procenta na 1,2628 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK