Rio Tinto odmítla plán Glencore na vytvoření těžařského giganta

07.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Melbourne 7. října (ČTK) - Těžařský koncern Rio Tinto odmítl nabídku menšího konkurenta Glencore na spojení obou společností do giganta odvětví těžby surovin s tržní hodnotou kolem 160 miliard dolarů (asi 3,5 miliardy Kč). Firma, která řídí své globální těžební aktivity z Austrálie, dnes sdělila, že Glencore ji kontaktoval ohledně možnosti fúze v červenci a ona mu svou odmítavou odpověď předala v srpnu. Od té doby mezi oběma firmami žádné kontakty nebyly, dodala Rio Tinto podle agentury Reuters.

Agentura Bloomberg v pondělí sdělila, že Glencore v posledních týdnech jednala s největším akcionářem Rio Tinto, jímž je čínská státní společnost Aluminum Corporation of China (Chinalco) s 9,8 procenta akcií. Glencore ji podle zdrojů předběžně oslovil, aby mohl posoudit její zájem o případnou transakci, a testoval i další akcionáře.

\"Správní rada Rio Tinto po konzultacích se svými finančními a právními poradci dospěla jednomyslně k závěru, že takové spojení není v zájmu jejích akcionářů,\" uvedla společnost ve sdělení pro australskou burzu. Akcie Rio Tinto po zprávě vzrostly až o pět procent a akcie Glencore na hongkongské burze získaly čtyři procenta.

Glencore loni koupil těžařskou společnost Xstrata za 46 miliard dolarů, což bylo dosud největší spojení v těžařském sektoru. Skupina, která z obchodování s komoditami expandovala v těžbě, mluvila o svém zájmu o Rio Tinto v poslední době otevřeně a dávala najevo, že by ráda získala přístup k jejím vysoce cenným ložiskům železné rudy. Železná ruda by Glencore zaplnila mezeru v jeho sestavě komodit, kde má silné zastoupení měď, nikl zinek a uhlí.

Spekulace o nabídce na převzetí Rio Tinto se rozšířily poté, co ceny železné rudy kvůli zaplavení trhu novými dodávkami spadly na pětiletá minima, což srazilo i akcie jejích těžařů. Železná ruda tvoří 92 procent tržeb Rio Tinto. Chinalco kupovala podíl v Rio Tinto v roce 2008 za cenu, která byla proti dnešku dvojnásobná.

Rio Tinto se už dříve snažila o propojení se svým větším globálním konkurentem BHP Billiton. V říjnu 2010 však obě firmy plán sloučení kvůli nepříznivému postoji regulačních úřadů a zákazníků opustily.

Glencore, který je proslulý podnikatelskou dravostí, se od svého vstupu na akciový trh v roce 2011 netají tím, že na rozdíl od opatrného přístupu jiných těžařských koncernů aktivně sleduje možné akvizice. Hodlá přitom využít výhodných podmínek k nákupům vyvolaných propadem cen komodit. Nyní podle zdrojů studuje možnost odkoupit od BHP divizi Nickel West, která se dostala do potíží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK