Cyrani: Cena silové elektřiny u produktů ČEZ příští rok neporoste

07.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Cena takzvané silové elektřiny u všech produktů ČEZ v příštím roce neporoste. Novinářům to dnes řekl šéf divize Obchod a strategie společnosti Pavel Cyrani. Cena silové elektřiny je neregulovanou složkou konečné ceny elektřiny a dodavatelé si ji určují sami. Druhou polovinu konečné ceny tvoří regulované složky, jako například poplatek za distribuci. Ty každoročně stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ), jenž by ceny na příští rok by měl oznámit v listopadu.

\"Nezdražíme žádný produkt z těch, co máme,\" řekl Cyrani. Společnost dnes přestavila také nový tarif ČEZ Garant. V rámci něj firma slibuje, že nebude lidem, kteří ho budou využívat, zvyšovat cenu silové energie až do začátku roku 2017. Oproti současnému nejvyužívanějšímu tarifu ČEZ Comfort by podle ČEZ mohli lidé uspořit asi deset procent za megawatthodinu. Celková roční úspora by měla pro jednotlivé koncové zákazníky využívající tarif podle Cyraniho činit 2300 korun.

\"Ceny silové elektřiny jsme za poslední dva roky snížili asi o 20 procent, naši zákazníci ušetřili 2,7 miliardy korun,\" uvedl na tiskové konferenci Cyrani.

Finální ceny pro příští rok oznámí ČEZ stejně jako další dodavatelé až po listopadovém cenovém rozhodnutí ERÚ.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka ČTK řekl, že z dosavadních analýz ERÚ vyplývá, že by regulované ceny mohly zůstat pro příští rok přibližně stejné, a ceny elektřiny by se tak mohly velmi mírně snížit.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Skupina ČEZ v Česku zaměstnává přes 20.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK