Air France vyčíslila dopady stávky pilotů na 500 milionů eur

08.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. října (ČTK) - Celkové náklady Air France na zářijovou dvoutýdenní stávku pilotů činily 500 milionů eur (13,7 miliardy Kč). Stávka tak sníží o více než pětinu odhad hrubého provozního zisku mateřské společnosti Air France-KLM za celý letošní rok, oznámily dnes aerolinky. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) má nyní činit 1,7 miliardy až 1,8 miliardy eur.

Dnešní snížení odhadu zisku je již druhé v letošním roce. Air France-KLM letos v červenci revidovala odhad EBITDA na 2,2 až 2,3 miliardy eur z původních 2,5 miliardy eur. Tehdy své rozhodnutí odůvodnila slabou poptávkou po nákladní přepravě a nadměrnou kapacitou na dálkových trasách. Air France-KLM jsou podle příjmů druhou největší leteckou společností v Evropě.

Počet přepravených cestujících celé skupiny v září klesl o 15,9 procenta. Rezervace na čtvrté čtvrtletí se snížily o jeden až dva procentní body.

Aerolinky dodaly, že odhad ztrát zahrnuje přímou ztrátu 320 až 350 milionů eur. Přímá ztráta bere v úvahu nižší příjmy a nákup letenek pro zákazníky u konkurenčních leteckých společnosti. Tyto náklady částečně kompenzovaly úspory pohonných hmot a dalších nákladů. Zbytek částky tvoří zpožděné rezervace.

Finanční ředitel Pierre-François Riolacci řekl novinářům, že aerolinky na čtvrté čtvrtletí prodaly zhruba 28 procent své kapacity. Obvykle v tuto dobu mají prodáno 30 procent kapacit. Skupina však odhaduje, že toto zpoždění prodeje by mohlo být postupně sníženo v příštích týdnech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK