Akcie v USA díky zápisu ze zasedání Fedu rostly, dolar oslabil

09.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Americké akcie ve středu posílily a zaznamenaly nejvyšší denní růst v letošním roce. Náladu na burze zlepšil zápis z posledního zasedání centrální banky USA (Fed), který ukázal, že Fed se chystá začít zvyšovat sazby až ve chvíli, kdy bude přesvědčený, že to ekonomika zvládne.

V závěru obchodování index Dow Jones vzrostl o 274,83 bodu, tedy 1,64 procenta, na 16.994,22 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 stoupl o 33,79 bodu, čili 1,75 procenta, na 1968,89 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 83,39 bodu, neboli 1,9 procenta, na 4468,59 bodu.

Představitelé Fedu se podle zápisu na zářijovém zasedání shodli, že začnou zvyšovat úrokové sazby teprve v případě, že pro tento krok budou hovořit ukazatele sledující zdraví ekonomiky a inflaci. Fed ve svém zářijovém prohlášení zopakoval, že hodlá držet krátkodobé úrokové sazby na nízké úrovni ještě \"po značnou dobu\" od ukončení nákupu dluhopisů, které se očekává tento měsíc.

Nejlépe si vedly sektory, jejichž výkon je závislý na ekonomickém růstu. Index finančních společností stoupl o 1,8 procenta a technologických o dvě procenta. Akcie JPMorgan Chase & Co. zpevnily o 1,9 procenta a Applu o 2,1 procenta.

Americký dolar naopak v reakci na zápis Fedu oslaboval k euru, ke kterému klesl nejníže za dva týdny, a k jenu smazal předchozí zisky. Kromě toho, že Fed naznačil, že úroky porostou spíše později než dříve, rovněž uvedl, že silný dolar by mohl poškodit část ekonomiky a zpomalit růst inflace.

Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,6 procenta na 1,2748 USD. Dolar k jenu uzavřel téměř beze změny na 108,06 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních měn, oslabil o půl procenta na 85,234 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK