Slovensko v září zůstalo v deflaci, pokles cen se zpomalil

13.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. října (ČTK) - Slovensko v září zůstalo čtvrtý měsíc po sobě v deflaci. Tempo meziročního poklesu spotřebitelských cen v souladu s odhady analytiků zpomalilo na 0,1 procenta z 0,2 procenta v srpnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny na Slovensku stouply v září o 0,1 procenta, v srpnu klesly o 0,2 procenta.

Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a podniky k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost. Slovensko bylo v deflaci i letos na jaře.

Ceny potravin, které mají velký podíl na spotřebitelském koši, v září zpomalily tempo meziročního poklesu na 1,6 procenta ze srpnového poklesu 1,7 procenta. Slovenští farmáři už dříve upozornili, že výkupní ceny zemědělských a potravinářských produktů klesly díky dobré úrodě a kvůli ruským sankcím na dovoz potravin ze západních zemí.

Slovenská centrální banka (NBS) v poslední prognóze odhadla, že spotřebitelské ceny v zemi se letos nezmění. NBS už dříve výhled inflace na tento rok snižovala. V příštím roce by ceny zboží a služeb na Slovensku měly stoupnout o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK