Světové ceny ropy opět klesají, ztrácí více než dolar na barel

20.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes opět zamířily dolů. V průběhu obchodování klesly až o zhruba jeden dolar za barel. Například severomořská ropa Brent obnovila sestup, během kterého se minulý týden propadla nejníže za skoro čtyři roky. Ceny dolů opět sráží situace na některých klíčových trzích, kde nabídka převyšuje slabou poptávku po této strategické surovině.

Brent kolem 16:00 SELČ klesl o více než dolar na 84,75 USD za barel poté, co v závěru minulého týdne jeho cena mírně oživila. Podobně velký pokles dnes zaznamenala i americká lehká ropa WTI, která se ve stejnou dobu pohybovala na úrovni 81,79 USD za barel se ztrátou zhruba jednoho dolaru.

Brent je pod tlakem kvůli nadměrným globálním zásobám ropy a pesimistickému výhledu ekonomiky v Evropě a v Číně. Minulý týden jeho cena klesla pod 83 dolarů za barel, tedy nejníže od roku 2010. Od červnového vrcholu je Brent levnější o více než čtvrtinu.

Ekonomové kvůli horšícímu se výhledu světové ekonomiky snížili i odhadovaný růst světové poptávky po ropě pro příští rok. Není přitom jisté, zda se Organizace zemí vyvážejících ropu rozhodne omezit těžbu ve snaze podpořit ceny ropy. Saúdská Arábie, Kuvajt a Írán se k takovému kroku zatím staví zdráhavě a analytici se shodují, že ceny ropy budou prozatím dál klesat.

\"(Nedávné) oživení cen ropy nebude mít pravděpodobně dlouhé trvání, dokud z OPEC nepřijde jasná zpráva, že omezí produkci,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank ve Frankfurtu nad Mohanem. Členské státy OPEC se opět sejdou 27. listopadu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 84,75 86,16 New York - Nymex WTI listopad 81,79 82,75

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK