Americké akcie v pondělí stouply navzdory slabým výsledkům IBM

21.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. října (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily, protože příznivé výsledky některých podniků pomohly zmírnit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky. Růst trhu však zbrzdily neuspokojivé výsledky technologické společnosti IBM.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, se zvýšil o 0,12 procenta na 16.399,67 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,91 procenta na 1904,01 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal dokonce 1,35 procenta na 4316,07 bodu.

Minulý týden americké akcie výrazně oslabovaly kvůli obavám, že ekonomická slabost by se mohla z Evropy rozšířit do Spojených států. \"Část obav z minulého týdne polevila,\" uvedl analytik Jack Ablin ze společnosti BMO Private Bank.

Cena akcií IBM se však propadla o více než sedm procent poté, co hospodářské výsledky podniku za třetí čtvrtletí výrazně zaostaly za očekáváním analytiků. Společnost navíc oznámila, že předá svou ztrátovou divizi polovodičů firmě Globalfoundries, které za to během tří let zaplatí 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun).

V příštích dnech představí výsledky také řada dalších amerických podniků, například automobilky General Motors a Ford Motor, softwarový gigant Microsoft nebo zbrojní koncern Lockheed Martin.

Na devizovém trhu euro posílilo vůči dolaru navzdory nepříznivým údajům o německé ekonomice. Jednotná evropská měna stoupla o 0,4 procenta na 1,2809 USD, napsala agentura Reuters. Investoři nyní čekají na středeční zprávu o vývoji inflace ve Spojených státech a na čtvrteční údaje o podnikatelské aktivitě v evropských zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK