Euro výrazně kleslo kvůli zprávám o dalších nákupech ECB

21.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. října (ČTK) - Kurz eura dnes výrazně oslabil a proti americkému dolaru klesl o více než půl procenta. Evropskou měnu srazily zprávy, podle nichž Evropská centrální banka (ECB) uvažuje o nákupech firemních dluhopisů, jimiž by přispěla k vymanění eurozóny z hospodářského útlumu.

Euro sestoupilo odpoledne o 0,6 procenta na 1,2725 USD. Vůči jenu se propadlo o 0,7 procenta na 135,90 JPY.

Informované zdroje agentuře Reuters řekly, že ECB by mohla v prosinci rozhodnout o zahájení nákupů firemních dluhopisů na sekundárním trhu. Banka by tak rozšířila program nákupů cenných papírů v soukromém sektoru, který je součástí její snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení hrozby deflace v eurozóně. V pondělí ECB zahájila nákupy zajištěných dluhopisů od bank

Všechny tyto nákupy rozšíří množství eur v systému, což bude tlačit kurz evropské měny dolů. Pokles eura zvýrazňuje opačné směřování měnové politiky v USA, kde centrální banka svůj program nákupů dluhopisů právě dokončuje a v příštím roce by měla začít zvyšovat úrokové sazby. Kurz dolaru díky tomu roste už od května a velké banky podle agentury Reuters předpovídají americké měně růst nejméně do příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK