WTO se bude snažit o záchranu světové dohody před úplným krachem

21.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 21. října (ČTK) - Šéf Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo se bude spolu s vyslanci členských zemí snažit zachránit globální dohodu o uvolnění celních bariér obchodu před definitivním krachem. První takovou celosvětovou obchodní dohodu za téměř 20 let existence WTO torpédovala v létě Indie, jejíž zástupci dnes opět odmítli změnit postoj. Konečné fiasko po více než desetiletých jednáních by bylo těžkou ranou pro reputaci WTO a vyvolalo by otázky o budoucnosti organizace a globálního systému, jehož je oporou.

Azevedo na středu svolal krizovou schůzku s vyslanci jednotlivých členských zemí, aby zjistil, zda je ještě možné něco dělat, nebo zda bude nutné změnit celou strukturu jednání. \"Zda a kdy dosáhneme pokroku, bude v našich rukou,\" řekl Azevedo vyjednavačům na dnešním zasedání Všeobecné rady WTO. Minulý týden šéf WTO řekl, že příliš velké naděje na průlom nechová.

Podle některých diplomatů mělo být dnešní zasedání rady konečným termínem pro vyjádření Indie. Ta v červenci vetovala dohodu o zmírnění celních a dalších bariér obchodu, kterou v prosinci sjednali ministři 160 členských zemí organizace na Bali. Diplomaté doufali, že tato smlouva bude krokem k novým jednáním o širší dohodě, o níž WTO jednala bezúspěšně od roku 2001.

Indie v dohodu zablokovala, protože nemínila ustoupit ze svých požadavků na možnost rozsáhlého skladování a distribuce subvencovaných potravin, což by nová pravidla neumožňovala. Zástupci indického ministerstva obchodu dnes podle agentury Reuters potvrdili, že Dillí od svého postoje neustoupilo.

Mluvčí WTO Keith Rockwell konstatoval, že podobnou situaci, kdy světová obchodní jednání jsou zablokována celé desetiletí, ještě nezažil. \"Docházelo k některým dosti příšerným situacím, tohle je ale kvůli ohromné nejistotě a složitosti unikátní,\" řekl.

Bez nové globální dohody je podle expertů do budoucna ohrožena i role WTO v řešení a urovnávání obchodních sporů mezi zeměmi. Hrozí, že svět se rozdělí do několika velkých obchodních bloků a význam WTO pro řešení sporů s rozpadem jednotného systému upadne.

WTO odhadovala, že dohoda spočívající ve zmírnění celních a dalších bariér obchodu by zvýšila hodnotu globálního obchodu o jeden bilion dolarů na zhruba 23 bilionů dolarů (zhruba 500 bilionů korun) ročně. Během let by díky ní mohlo vzniknout až 21 milionů pracovních míst, zejména v rozvojových zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK