Od roku 2015 půjde zaplatit daň online na portálu finanční správy

22.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Finanční správa umožní od příštího roku u elektronického daňového přiznání okamžité uhrazení daně online přes platební bránu. Na dnešní konferenci k platebním kartám to sdělila náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

\"Na konci elektronického formuláře daňového přiznání bude tlačítko, kde se dostanete na platební portál a budete moci bez nutnosti dalšího zadávání údajů o platebním styku uhradit tu daň,\" řekla náměstkyně.

Zároveň uvedla, že na zhruba pěti finančních úřadech bude možné v rámci pilotního provozu od příštího roku zaplatit daň platební kartou. \"Budeme tak testovat schopnost toho systému, zda platí, že 30 procent lidí chce zaplatit daň kartou,\" uvedla náměstkyně.

Podle dřívějších informací tisku firmy, které platební karty provozují, nebudou proti běžným transakcím dostávat od finančních úřadů provizi z každé platby. Změny by do budoucna měly přinést nižší náklady na provoz pokladen finančních úřadů, svoz hotovosti a snížit riziko přijetí padělků.

Snahou ministerstva je podle Hornochové omezit v ekonomice platby v hotovosti nebo je alespoň dostat pod kontrolu. K tomu má pomoci také plánované zavedení elektronické evidence tržeb od roku 2016. Tam by měla být omezena tzv. šedá ekonomika, která podle náměstkyně v ČR tvoří přibližně 16 až 20 procent hrubého domácího produktu, tedy zhruba 600 miliard korun. \"Stát tak přichází o daňové příjmy. Samozřejmě, že bez dokladu a hotově je to bez DPH, tedy o 20 procent levnější,\" upozornila Hornochovᨠs tím, že lepší výběr daní může vytvořit prostor pro snížení daňových sazeb.

Již dříve uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO), že v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb by se mohla snížit sazba DPH.

Dalším opatřením proti hotovostním platbám je podle Hornochové také snížení limitu pro povinné bezhotovostní platby z dosavadních 350.000 korun na 270.000 korun. Toto opatření přitom schválila ke konci září Poslanecká sněmovna. \"Také uvažujeme o daňové neuznatelnosti nákladů, pokud budou v hotovosti a překročí tu částku,\" dodala.

Hornochová upozornila, že za rok 2013 finanční správa evidovala 15,1 milionu bezhotovostních finančních transakcí v hodnotě 876 miliard korun. \"Snahou finanční správy je to zvyšovat,\" dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK