Erste Bank popírá, že by nevyhověla zátěžovým testům ECB

22.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň/Madrid 22. října (ČTK) - Rakouská Erste Bank dnes odmítla informace španělských médií, podle nichž je jednou z bank, které nevyhověly klíčovým zátěžovým testům Evropské centrální banky (ECB). \"Z dialogu s orgány dohledu nemáme žádné náznaky, že bychom neprošli,\" řekl agentuře Reuters mluvčí Erste, která je vlastníkem České spořitelny.

Španělská tisková agentura EFE uvedla, že Erste je jednou z nejméně 11 bank, které neprošly důkladnými zátěžovými testy. Ty se uskutečnily v minulých měsících pod vedením ECB, která od listopadu přebírá centrální dohled nad velkými bankami v eurozóně. Na seznamu institucí, které musí doplnit kapitál, jsou podle EFE banky z Itálie, Belgie, Kypru, Portugalska a Řecka.

ECB uvedla, že k jednotlivým bankám ani ke spekulacím se vyjadřovat nemůže. \"Jakékoli vyvozování konečného výsledku zkoušek by bylo vysoce spekulativní,\" uvedl mluvčí ECB. Výsledky testů banka zveřejní v neděli 26, října a ve čtvrtek je pošle jednotlivým bankám.

Žádné další jmenované banky se ke zprávě EFE nevyjádřily. Akcie Erste po informaci klesly o 1,6 procenta a index evropského bankovního sektoru oslabil o 0,6 procenta.

Na seznamu bank, které testy údajně neprošly, jsou italské Banco Popolare, Monte dei Paschi a Banca Popolare di Milano. Dále jsou to řecké Alpha Bank, Piraeus Bank a Eurobank, portugalská Millennium BCP a belgická Dexia. Podle EFE je tam také další nejmenovaná banka z Rakouska a jeden kyperský ústav.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK