Věřitelé získají v insolvenčních řízeních sedm pct. pohledávky

22.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Věřitelé v Česku získali při insolvenčních řízeních předloni průměrně sedm procent svých pohledávek. To poslouží na úhradu nákladů na vymáhání a nepokrývá půjčené prostředky. Vyplývá to z analýzy společnosti InsolCentrum. Insolvenční řízení v Česku jsou ekonomicky naprosto neefektivní, je třeba systémová změna, řekla na dnešní tiskové konferenci jednatelka společnosti InsolCentrum Jarmila Veselá.

Půjčky věřitelů podnikatelům, kteří se ocitli v úpadku, činily předloni 13,6 miliardy korun. Výnos z insolvenčních řízeních prodaného majetku dosáhl 1,9 miliardy korun, tedy zhruba 14 procent celkové výše pohledávek. \"Věřitelé získali z tohoto výnosu méně než polovinu, zbytek tvořily náklady řízení a odměna správců,\" řekla Veselá. Za zcela chybné označila dříve zveřejněné údaje Světové banky, podle nichž uspokojení věřitelů dosahuje v průměru 75 procent.

Veselá dodala, že v 58 procentech případů nebyli v roce 2012 věřitelé uspokojeni vůbec. Majetek se ztrácí před i po rozhodnutí o úpadku. Podle Veselé jde o systémové selhání, které vede k tomu, že aktéři ztrácejí víru v transparentnost a právní jistoty řízení. Poruchy právního prostředí v insolvenčních řízeních narušují stabilitu podnikatelského prostředí, dodala.

Potřebné změně celého systému musí podle Veselé předcházet komplexní analýza celého procesu. Na změnách musí spolupracovat vláda a státní instituce s odborníky i soukromou sférou.

Společnost v analýze zpracovala údaje ze všech insolvenčních řízení podnikatelské sféry ukončených v letech 2011 a 2012. Z insolvenčního rejstříku získala 227.000 základních údajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK