Nedejte šanci mobbingu, natož bossingu!

23.10.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Před nedávnem jsme si představili pojem mobbing a bossing, neboli šikanu na pracovišti. Ano, šikana již dávno není pouze „lavicovou záležitostí“ akademické půdy. Víte, jak vypadá typická oběť mobbingu a bossingu či jak se jako oběť bránit?

Pokračování článku Mobbing a bossing – už jste o něm slyšeli?

Nejslabší? Takt to tady neplatí!

Pokud si říkáte, že stejně jako ve většině případů ze školního prostředí bude typickou obětí pracovní šikany podivín, jste zcela na omylu. Primárně se totiž jedná o jedince, který se v něčem liší. Oblastí může být spousta - například:

  • Má více vědomostí než ostatní kolegové.
  • Se svým know how a pracovními zkušenostmi ve značné míře převyšuje své nadřízené.
  • Nechá se snadno vyprovokovat.
  • Jeho citlivost vůči zprvu nevinným narážkám a provokacím je vyšší.
  • Je novým členem týmu v již sehraném kolektivu – tzv. věčným nováčkem.

Jestli-že si nyní kladete otázku, kdo pracovní šikanou trpí více – muž či žena, pak odpověď nabízí web Psychoterapeut.cz:
Obecně lze říci, že „pohlavní rozdíl“ v mobbingu nehraje roli. Vzhledem k tomu, že „sexuální obtěžování“ není u nás zatím příliš odlišováno, pak možno říci, že trpí více ženy. Onou výjimečností může být právě fyzická atraktivita, kterou si daná osoba do dna vypije. Ať už od „harašících kolegů“, tak od „rivalizujících kolegyň“. Podobné to ale může být i u mužů, takže vlastně opravdu zde rozdíl není.

Týká se to kolegy? Nebo dokonce přímo vás?

Když jste teď krapet pronikli do tajů pracovní šikany, napadlo vás, že by někdo z vašeho okolí mohl být typickou objetí? Nebo se to týká přímo vás? Ptáte se, proč jste si to neuvědomili již dříve? Říkali jste si sice, že některé postupy jsou krapet nestandardní, ale nepatříte zrovna mezi ty, jež by se bavili pitváním ve věcech? Vězte - nejste sami!

Pojem bossing a mobbing není moc známý, a to i přesto, že se děje dnes a denně na mnohých pracovištích. Avšak oproti jiným nebezpečným formám násilí, jako je například domácí násilí, sexuální zneužívání, týrání seniorů, se o mobbingu a bossingu veřejně zas až tolik nemluví. A jak pak máme umět pojmenovat něco, co vlastně neznáme? Natož abychom si uvědomovali, jaké zcela fatální důsledky to má.

Dobrý kolektiv – realita nebo příběh z pohádky?

Říkáte si tedy, jak se bránit? „Především odolat nátlaku a nedovolit jednotlivcům ovládat celý pracovní kolektiv. Nebýt lhostejný k tomu, co se děje na pracovišti. Je nutné najít v kolektivu kvalitní a čestné lidi. Na šikanu je třeba upozornit personální odbor a vyššího nadřízeného, protože jde o velice nebezpečnou záležitost, která může mít pro oběť i fatální následky. Oznámit šikanu na pracovišti má povinnost každý pracovník. Potom se skutečně projeví ta pravá kultura organizace.“ (Zdroj: Kocábek, P.: Jak „přežít“ šikanu na pracovišti?, http://www.mpsv.cz/cs/5162, 25. února 2008).

Jestli-že nejste ve všem prvním zaměstnání, pak moc dobře víte, že v extrémních situacích je soudružnost pracovního týmu (má-li více jak dva členy) velmi vzácnou záležitostí. Pokud se jedná o teoretickou úroveň, kdy jeden před druhým říká „Kdyby se to týkalo mě, tak bych udělal …“ má každý silná ramena a je soudržný a podporující, ovšem v praxi, když dojde na „lámání chleba“ a má celý tým držet pospolu realita je jinde. Ono hrdinství - ohranit se slušnou formou vůči novým nařízením, postupům či jiným změnám - jako by se rozplynulo. Co tedy dělat?

Nečekejte za 5 minut 12! Braňte se hned!

Zjistili jste, že váš kolega je objetí mobbing či bossingu nebo jste to přímo vy? Ať už se to týká kolegy či přímo vás, tak i když je to bezpochybně situace psychicky náročná, je důležité myslet na to, jak z toho ven. Takže se primárně místo přemítání o tom, co vše se stalo, zaměřte na to, jak kolegovi z práce či sobě pomoci. Doporučuji učinit následující kroky:

  • Svěřte se blízkému kamarádovi, rodině – důležité je, nebýt na to sám!
  • Vyhledejte odbornou pomoc – sdružení či psychologa – pokud je situace vážnější a vy nemůžete spát ani jíst, bude lepší si promluvit i s odborníkem.
  • Rozeberte situaci s právníkem

Co rozhodně NEDĚLAT

Pocit zoufalosti či beznaděje může leckdy velmi rychle nahradit vztek. Hranice mezi nimi je tenčí než se může zdát. Je však velmi důležité zachovat i v těchto velmi náročných situacích klidnou hlavu! Pamatujte si, ať už se děje cokoliv, rozhodně se vyvarujte následujícího:

  • Rozebírat situaci veřejně na sociálních sítích.
  • Psát negativní/zoufalé/vyhrůžné e-maily či sms zprávy dotyčnému, jež mobbing či bossing provádí.

Nikdy není pozdě!

V případě že mobbing či bossing na vašem pracovišti nastal, je bohužel velmi malá pravděpodobnost toho, že přestane. Ovšem výjimky se mohou najít, nicméně nelze spoléhat na zázrak. Je velmi důležité zvážit následující kroky s rodinou a odborníkem (psychologem, případně raději i právníkem) a v případě, že se mobbing týká přímo vás, doporučuje se z pracovního místa raději co nejrychleji odejít. Předejdete tak zbytečným dopadům na fyzickou a psychickou újmu. Pamatujte si - peníze jsou důležité, ale zdraví máme jenom jedno.

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT