Čtvrtletní zisk Credit Suisse vzrostl na více než dvojnásobek

23.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 23. října (ČTK) - Švýcarská banka Credit Suisse Group vydělala ve třetím čtvrtletí 1,03 miliardy švýcarských franků (23,7 miliardy Kč), více než dvojnásobek čistého zisku 454 milionů franků ze stejného období loňského roku. Zlepšení vycházelo z úspor, růstu aktivit na rozvíjejících se trzích a ze zvýšených příjmů divize služeb pro bohaté klienty, sdělila dnes banka.

Výsledek skončil výrazně nad odhady. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali zisk 810 milionů franků. Credit Suisse uvedla, že ohledně vývoje ve zbytku roku je opatrně optimistická.

Výsledek třetího čtvrtletí znamená prudký obrat proti předešlému kvartálu, kdy banka utrpěla nejhlubší ztrátu od finanční krize roku 2008. Banka musela za druhé čtvrtletí odepsat 1,6 miliardy franků kvůli pokutě, kterou jí daly americké úřady za to, že klientům v USA pomáhala vyhýbat se daním.

Credit Suisse nyní výrazně snižuje náklady a provádí restrukturalizaci, ve které se podobně jako jiné velké banky snaží najít novou rovnováhu mezi rizikovějšími aktivitami investičního bankovnictví a jistějšími oblastmi podnikání, zejména ve správě majetku bohatých klientů. Řada bank po krizi omezuje rizikové aktivity v obchodování s dluhopisy, devizami a komoditami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK