Zisk automobilky Kia kvůli silnému wonu klesl o 27 procent

24.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 24. října (ČTK) - Druhé největší jihokorejské automobilce Kia Motors Corp. klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 27 procent na 657,4 miliardy wonů (13,6 miliardy Kč). Propad způsobil silný won, uvedla dnes firma. Výsledky Kia přicházejí den poté, co její mateřská firma Hyundai Motor oznámila, že na její zisk měl rovněž negativní dopad silný won. Naopak japonští výrobci Honda a Toyota se těší silnému růstu díky poklesu jenu.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletí zisk Kia klesl až o 36 procent. Příjmy společnosti se meziročně snížily o dvě procenta na 11,5 bilionu wonů a provozní zisk o 19 procent na 566,6 miliardy wonů. Prodej aut naopak stoupl na 712.000 z loňských 630.000.

Kia vyrábí a prodá více než 85 procent svých vozů v zahraničí. Silnější won tak má na ní větší dopad, než na konkurenční firmy s větší aktivitou na domácím trhu. Silný won snižuje zisky firmy ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Průměrný směnný kurz wonu k dolaru podle automobilky v minulém čtvrtletí klesl na 1042 wonů z 1108 wonů před rokem.

Kia dodala, že za devět měsíců její prodej stoupl o devět procent na 2,26 milionu vozů. Nejoblíbenějšími modely jsou Sportage a Soul. Zájem o model Soul podpořil papež František, který v tomto voze jezdil při své srpnové návštěvě Koreje.

Kia v prohlášení dodala, že zvažuje zavedení prozatímní dividendy. Připojila se tak k mateřské Hyundai, která se snaží pomocí dividendy uklidnit investory, které pobouřil nedávný nákup pozemku v Soulu pro nové ústředí skupiny za více než deset miliard dolarů (219 miliard Kč). Transakce, kterou společně uskutečnily Hyundai Motor, Kia Motors a Hyundai Mobis, byla největším realitním obchodem v Asii od finanční krize, nabídka za pozemek v luxusní čtvrti Gangnam však činila více než trojnásobek odhadní ceny. To pobouřilo investory i zaměstnance a akcie firma v reakci na to prudce klesly. Kromě centrály má na pozemku být také tematický park a nákupní centrum, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK