Vláda opět odložila návrh na tendry na údržbu silnic

27.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Vláda dnes poněkolikáté odložila projednání podmínek výběrového řízení na zimní údržbu a opravy silnic první třídy za 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z průběžné informace o dnešním jednání vlády. Celkem chce ministerstvo vypsat soutěže na čtyřletou údržbu ve 21 oblastech v Libereckém, Středočeském, Královéhradeckém, Zlínském kraji a na Vysočině, což je zhruba třetina silnic první třídy v ČR.

Vítězové soutěží by se o silnice měli starat od května příštího roku, vyplývá z materiálu ministerstva, jehož projednání kabinet opakovaně odložil již před jednáním.

Nyní část zimní údržby zajišťují krajské Správy a údržby silnic na základě smlouvy s ministerstvem dopravy. Pro část oblastí vypsalo tendry Ředitelství silnic a dálnic a pět oblastí loni v rámci pilotního projektu vyhlásilo samo ministerstvo dopravy.

Soutěž na služby spojené se zimní a běžnou údržbou ve 21 oblastech Česka ministerstvo dopravy vypsalo v polovině letošního roku. Kvůli nejasnostem v zadávacích podmínkách ale musel úřad původní řízení zrušit a přípravu na vypsání soutěže včetně informování vlády o záměru podstoupit znovu.

Kvůli zrušenému řízení ale ministerstvo nestíhá soutěže vyhodnotit ještě před letošní zimou, upozornil Zbyněk Stanjura (ODS), který dopravu řídil ve vládě Petra Nečase. Situaci chce ministerstvo řešit tím, že prodlouží současné příkazní smlouvy, doplnil Stanjura. Podle něj ale tyto smlouvy odporují zákonu o veřejných zakázkách a směrnici EU. Pokud postup ministra Prachaře někdo napadne, bude zimní údržba silnic ohrožená, dodal Stanjura.

V Česku je 6500 kilometrů silnic první třídy. Dálnice a část rychlostních silnic spravuje prostřednictvím vlastních správ Ředitelství silnic a dálnic. Silnice druhé a třetí třídy spravují kraje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK