MMR dá na obnovu památek 621 mil. Kč, přidělí je do konce října

28.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. října (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle na obnovu památek v Česku 621 milionů Kč, přičemž tyto peníze musí žadatelé vyčerpat do konce roku 2015. Většinu tvoří dotace z evropských fondů. Resort už schválil čtyři projekty za celkem čtvrt miliardy korun. O zbytku ministerstvo rozhodne do konce října, informovala ČTK Veronika Vároši z odboru komunikace MMR.

Dotaci z Integrovaného operačního programu už má schválenou oprava a revitalizace měšťanského domu v Třeboni (26 milionů korun), kostela Narození Panny Marie v Želivě (47 milionů korun), objektů na hradě Špilberk (90,5 milionu korun) a klášterního areálu barokního Velehradu (63,8 milionu korun).

Na schválení čeká ještě 15 projektů. \"Do ukončení příjmu žádostí 30. června zaevidovali pracovníci Centra pro regionální rozvoj ČR celkem 19 projektových žádostí. Dožadovaná dotace z evropských fondů u nich činí celkem 1,483 miliardy korun. Dalších 261,69 milionu korun činí spolufinancování ze státního rozpočtu,\" vypočítala Vároši.

Na všechny projekty se však nedostane, protože na podporu památek bylo připraveno 528 milionů korun z evropských fondů a 93 milionů korun přidá stát ze svého rozpočtu.

O tom, která další památka dotaci dostane, a v jaké výši, rozhodne MMR do konce října. \"V tuto chvíli posuzujeme náhradní projekty,\" podotkla Vároši.

Seznam žádostí, které MMR obdrželo, řazený podle data a času přijetí:

Název projektu Název žadatele Barokní Velehrad Římskokatolická farnost Velehrad Kostel Narození Panny Marie v Želivě - středisko pro duchovní a kulturní obnovu regionu Kanonie premonstrátů v Želivě Příbram - Svatá Hora - vzorová obnova poutního areálu Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Příbram - Svatá Hora Centrum Třeboňského rybníkářského dědictví v domě Štěpánka Netolického Město Třeboň Metodické, památkové a historické centrum Hrad Loket Hrad LOKET o.p.s. Záchrana národní kulturní památky Starý pivovar č. p. 2/I v Jindřichově Hradci Nadační fond RBB Invest NKP Špilberk - lapidárium a centrum restaurátorských činností Statutární město Brno Lednické katakomby a Maurská vodárna Národní památkový ústav Zpřístupnění valů a obnova zámecké zdi zámku Slavkov u Brna Město Slavkov u Brna Wieserův dům - Terezín Město Terezín ZÁMEK TÝNEC, národní kulturní památka Zámek Týnec o.s. Obnova baziliky sv. Václava Kolegiátní kapitula sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi Nový Dvůr - vzorová obnova a využití památkového objektu zapsaného na seznamu UNESCO Místní akční skupina Břeclavsko Dačického dům v Kutné Hoře. Vzdělávací a prezentační centrum kulturního dědictví UNESCO. Město Kutná Hora OBNOVA NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY KOSTEL SV. JAKUBA VĚTŠÍHO V JIHLAVĚ Královská kanonie premonstrátů na Strahově Revitalizace židovských památek v České republice - II. Etapa Federace židovských obcí v České republice Schola naturalis II - renesance ferme ornée Národní památkový ústav Obnova kulturní krajiny Národního hřebčína Kladruby nad Labem Národní hřebčín Kladruby n. Labem Nový život pro Ploštinu obec Drnovice

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK