Nejbohatším Číňanem je podle Forbes poprvé šéf Alibaby Jack Ma

28.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 28. října (ČTK) - Šéf a spoluzakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Group Jack Ma se stal nejbohatším člověkem v Číně. Podle časopisu Forbes, který žebříček největších čínských boháčů sestavil, mu výše majetku po zářijovém úspěšném vstupu Alibaby na americkou burzu stoupla na 19,5 miliardy dolarů (424,6 miliardy Kč). Je to skoro trojnásobek proti loňsku.

Bývalý učitel angličtiny Jack Ma založil Alibabu před 15 lety. Hodnota firmy se nyní odhaduje na více než 240 miliard dolarů. Forbes loni odhadoval výši Jackova majetku na 7,1 miliardy dolarů, což pro něj znamenalo osmou příčku.

Ma se podle webu cnbc.com do čela žebříčku dostal poprvé. Z prvního místa tak sesadil šéfa konglomerátu Wanda, multimiliardáře Wang Ťien-lina, který skončil na čtvrtém místě. Druhou příčku obsadil Robin Li z internetové společnosti Baidu, která platí za čínský Google. Na třetím místě skončil Ma Chua-tcheng, šéf největší čínské internetové společnosti Tencent, která je mateřskou firmou nejoblíbenější čínské služby pro zasílání zpráv WeChat.

Celkově má Čína mnohem víc dolarových miliardářů než před rokem, přestože růst druhé největší světlové ekonomiky zpomaluje. Forbes jich v nejnovějším žebříčku napočítal 242, o 74 víc než v předešlém hodnocení, napsala agentura AFP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK