Americké akcie stouply díky dobrým firemním výsledkům

28.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Americké akcie dnes posílily o více než procento díky dobrým čtvrtletním výsledkům některých podniků. K růstu trhu přispěla rovněž překvapivě příznivá zpráva o říjnovém vývoji spotřebitelské důvěry ve Spojených státech.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, se zvýšil o 1,12 procenta na 17.005,75 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,19 procenta na 1985,05 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal dokonce 1,75 procenta na 4564,29 bodu, napsala agentura Reuters.

Organizace Conference Board dnes oznámila, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v říjnu dostala na nejlepší úroveň za sedm let. Tato zpráva kompenzovala negativní dopady nepříznivých údajů o trhu s bydlením a zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby.

\"Měli jsme tu smíšený balík údajů, firemní zisky jsou však velmi příznivé,\" uvedl analytik King Lip ze společnosti Baker Avenue Asset Management. \"Firemní zisky nadále překvapují, což znamená vítr do plachet pro oživení (akciového trhu),\" dodal.

Díky příznivým hospodářským výsledkům za třetí čtvrtletí zamířily vzhůru například akcie biotechnologické společnosti Amgen a maloobchodního prodejce automobilů AutoNation. Akcie internetové firmy Twitter se však propadly o téměř deset procent kvůli neuspokojivému výhledu pro čtvrté čtvrtletí.

Na devizovém trhu dolar kvůli nepříznivým údajům o trhu s bydlením a zakázkách klesl vůči euru. Pozornost investorů se nyní soustředí na zasedání americké centrální banky (Fed). Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,3 procenta na 1,2737 USD.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK