Ruský Gazprom chce obnovit jednání s EU o plynovodu OPAL

29.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. října (ČTK) - Ruský plynárenský podnik Gazprom se nedohodl s Evropskou komisí na širším využití severoněmeckého plynovodu OPAL, který vede od baltského pobřeží na české hranice. Informovala o tom agentura Reuters. Gazprom, který je největším vývozcem zemního plynu z Ruska, chce uspořádat nové rozhovory.

Brusel přístup Gazpromu do plynovodu OPAL omezuje, protože podle unijní legislativy nemohou mít klíčoví dodavatelé kontrolu nad přepravními sítěmi. Širší přístup k tomuto vedení je pro Gazprom důležitý proto, aby mohl zvýšit vývoz do Evropy přes svůj plynovod Nord Stream pod Baltským mořem.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov dnes uvedl, že Gazprom má nadále zájem tento plynovod plně využívat.

Evropská komise podle starších zpráv určila datum 15. září jako lhůtu pro rozhodnutí, zda Rusku větší přístup umožní. V dopise pro německé regulátory, na kterém bylo datum před vypršením tohoto termínu, však evropské úřady podle Reuters požádaly o odklad lhůty, a to minimálně do 31. října.

Evropští činitelé prý v tomto dopisu zmínili napětí na Ukrajině. Evropská unie, Spojené státy a některé další západní země kvůli sporné roli Ruska v ukrajinské krizi letos uvalily sankce na vybrané ruské podniky a jednotlivce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK