Zisk ruské ropné firmy Rosněfť za devět měsíců vzrostl o 4,4 pct.

29.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. října (ČTK) - Čistý zisk největšího ruského producenta ropy Rosněfť za devět měsíců vzrostl o 4,4 procenta na 261 miliardy rublů (132,6 miliardy Kč). Hospodaření podle prohlášení společnosti podpořilo zvýšení těžby. V samotném třetím čtvrtletí však zisk firmy prudce klesl kvůli slabšímu rublu a poklesu cen ropy.

Rosněfť kontroluje stát a nyní čelí sankcím, které na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině uvalily západní země. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že v samotném třetím čtvrtletí firma vykáže ztrátu 3,6 miliardy rublů. Firmě se ale podařilo udržet zisk, který však prudce klesl na jednu miliardu rublů ze 172 miliard rublů v předchozím čtvrtletí. Prudké oslabení rublu vůči dolaru snížil zisk ve čtvrtletí o 95 miliard rublů.

Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů zisk Rosněfti za leden až září stoupl o 34 procent na 411 miliard rublů. Příjmy se za devět měsíců roku zvýšily o 25,4 procenta na 4,2 bilionu rublů. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy hmotného a nehmotného jmění vzrostl o 28,9 procenta na 869 miliard rublů zvláště díky snížení nákladů a lepší efektivitě těžby. Těžba se zvýšila o pět procent.

Rosněfť je vysoce zadlužená kvůli loňskému převzetí britsko-ruské ropné firmy TNK-BP. Dluh firmy na konci září činil 1,77 bilionu rublů. Britská společnost BP má díky prodeji svého podílu v TNK-BP v Rosněfti podíl 19,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK