Peníze dostanou kraje od státu na silnice podle jejich délky

30.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 30. října (ČTK) - Několik miliard korun na havarijní opravy silnic nižších tříd rozdělí ministerstvo dopravy mezi kraje podle délky silnic, které spravují. O peníze budou moci kraje žádat po 10. listopadu, kdy bude jasná metodika i částka, která se bude rozdělovat. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) po jednání s Asociací krajů ČR.

Kraje podle předsedy asociace Michala Haška počítají se třemi variantami - dvěma, třemi a pěti miliardy korun. \"Přikláněl bych se k tomu, abychom drželi střed kolem tří miliard korun,\" naznačil Prachař.

Ministr se na dnešním jednání s hejtmany dohodl i na základních podmínkách metodiky. Podmínkou pro čerpání bude, aby kraje vynaložily příští rok na opravy silnic v průměru stejnou částku jako poslední tři roky. Na schválené stavby dostanou kraje 100 procent prostředků. Pokud nějaké peníze ušetří, nebudou je muset vrátit státu, ale využít na jinou opravu. Peníze by mohly kraje čerpat už od začátku příští stavební sezóny, tedy od března 2015.

knt dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK