Ceny ropy se výrazně snížily, k poklesu přispěl silnější dolar

31.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. října (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes klesla o více než dolar pod 85 dolarů za barel. Dolů ji tlačí dostatečné zásobování trhu a silnější kurz dolaru. Od začátku října již Brent zlevnil o více než deset procent. Jeho cena je tak na cestě k nejvýraznějšímu měsíčnímu propadu od května 2012.

Kolem 14:45 SEČ se Brent prodával za 84,73 dolaru za barel. Oproti čtvrtečnímu závěru tak jeho cena vykazovala pokles o 1,5 dolaru. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 1,4 dolaru na 79,72 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Americký dolar posiluje díky nečekaně silným údajům o vývoji ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí. Silnější kurz dolaru zvyšuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což omezuje poptávku.

Dodávky ropy na trh se přitom zvyšují a Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zatím nesignalizovala, že na svém listopadovém zasedání ve Vídni hodlá snížit těžební limity.

Generální tajemník kartelu Abdalláh Badrí ve středu uvedl, že produkce OPEC se v letošním roce pravděpodobně nezmění. Dodal, že pokles cen ropy v posledních měsících není důvodem k panice.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 84,73 86,23 New York - Nymex WTI prosinec 87,72 81,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK