Dolar po volebním vítězství republikánů zpevňuje

05.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. listopadu (ČTK) - Americký dolar se během dnešního obchodování vyšplhal na více než dvouleté maximum vůči euru. Drtivé volební vítězství republikánů ve Spojených státech totiž posílilo naděje investorů na větší politickou podporu podnikání.

Jednotná evropská měna se vůči dolaru propadla až na 1,2458 USD, což byla nejnižší úroveň za 26 měsíců. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,2483 USD. Oproti úternímu závěru tak vykazovala pokles o půl procenta.

Republikáni po úterních volbách do Kongresu Spojených států ovládli obě komory, tedy Sněmovnu reprezentantů i Senát. \"Toto přesvědčivé vítězství by mohlo zmírnit patovou situaci v politice,\" řekl podle agentury Reuters analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions. \"Je to pozitivní pro dolar, protože to může omezit politickou nejistotu,\" dodal. Investoři by podle něj mohli nynější politickou situaci vnímat jako \"konstruktivnější pro ekonomiku\".

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních světových měn, vystoupil až na 87,606 bodu. Dostal se tak nejvýše za čtyři a půl roku.

Investoři nyní čekají na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). Předpokládá se, že banka nepřikročí k žádným novým opatřením. Projev jejího šéfa Maria Draghiho by však mohl investorům poskytnout lepší představu o budoucím vývoji měnové politiky v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK