E15: Škoda Transportation čeká rekordní tržby ve výši 17,8 mld.Kč

07.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 7. listopadu (ČTK) - Strojírenská skupina Škoda Transportation letos čeká nejvyšší tržby ve své novodobé historii. Dosáhnou 17,8 miliardy korun, což je o pětinu více než loni. Rekordní budou i počty vyrobených tramvají a trolejbusů. Deníku E15 to řekl generální ředitel společnosti Josef Bernard.

Za letošními výsledky jsou především kontrakty podepsané v loňském roce, jejich objem je 22 miliard korun. Z toho 21 miliard jsou zahraniční zakázky. Podle Bernarda řada zemí a měst finišuje s čerpáním evropských fondů. V příštím roce tak už firma s rekordními výsledky nepočítá.

Škoda Transportation letos vyrobí 115 tramvají a více než 300 trolejbusů. V minulých letech přitom byl průměr okolo 50 tramvají a 120 trolejbusů. Firma dodala tramvaje například do Maďarska nebo Turecka, ve čtvrtek uvedla do zkušebního provozu svoji nejnovější tramvaj z generace ForCity Plus v Bratislavě.

V loňském roce skupině klesl čistý zisk meziročně o téměř 42 procent na 1,75 miliardy Kč. Zaměstnávala necelých 3500 kmenových lidí. Jejich průměrná mzda činila 30.885 korun, což bylo o 22 procent více než celostátní průměr.

Majiteli Škody Transportation a.s., největšího strojírenského podniku v ČR, je osm fyzických osob, převážně manažerů skupiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK