Akcie v USA spíše stagnovaly, technologickému trhu pomohl Apple

12.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes spíše stagnovaly. Oba přední indexy Dow Jones a S&P 500 zakončily obchodování bez větších změn poté, co se v závěru předešlých pěti dnů vyšplhaly na nové rekordy. Technologickému trhu pomohly k růstu akcie Applu. Americký dolar na devizových trzích výrazně posiloval vůči britské libře. K ostatním předním měnám byly jeho zisky skromnější.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 0,02 procenta na 17.612,2 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 ztratil 0,07 na 2038,24 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ale zpevnil o 0,31 procenta na 4675,14 bodu.

Ztráty dnes zaznamenaly akcie ve finančním sektoru poté, co úřady v Británii, USA, Švýcarsku udělily kvůli devizovým manipulacím pokuty v celkové výši 4,3 miliardy dolarů šesti velkým bankám z těchto zemí. Například akcie americké JPMorgan Chase, která je jednou z dotčených bank, klesly o 1,3 procenta.

Oslabily také akcie v energetice, což souvisí dalším propadem světových cen ropy. Cena ropy Brent ke konci dnešního obchodování klesla pod 80 dolarů za barel, což se stalo poprvé od září 2010. Akcie energetického koncernu Exxon Mobil krátce před skončením dnešní seance na Wall Street odepisovaly více než procento a táhly dolů celý index S&P 500.

Dolar dnes na devizových trzích posiloval vůči britské libře, k většině ostatních předních měn však byly jeho zisky výrazně nižší. Libra se dostala pod tlak kvůli očekávání, že britská centrální banka by mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb později, než se předpokládalo. Obchodníci zároveň čekají na čtvrteční a páteční údaje ze Spojených států, která mohou posílit domněnky, že hospodářské vyhlídky USA jsou lepší než vyhlídky Evropy a Japonska.

Libra k dolaru klesla až na 1,5782 USD, kde byla naposledy loni v září. Později vůči americké měně odepisovala 0,85 procenta na 1,5782 USD. Švýcarský frank se dnes vůči euru vyšplhal až na nové šestadvacetiměsíční maximum. Jednotná evropská měna euro v newyorském obchodování klesla o 0,1 procenta na 1,2017 CHF, což je nejnižší úroveň od září 2012.

Dolar vůči jenu dříve během dne poskočil nad 116 JPY, později klesl a v newyorském obchodování byl na 115,70 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK