Údaje o HDP vedou analytiky k mírnému zhoršení celoročních odhadů

14.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Dnešní data o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle analytiků oslovených ČTK ukazují na to, že za celý letošní rok hrubý domácí produkt zřejmě stoupne o zhruba 2,3 procenta. Ekonomika tak poroste mírně pomaleji, než ekonomové dosud počítali, neboť celoroční růst dosud odhadovali na přibližně 2,5 procenta. Analytici zároveň ale uvedli, že ve srovnání s vývojem v Evropě je tuzemská ekonomika v poměrně dobré kondici a svým výkonem patří k těm lepším v EU.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí podle dnes zveřejněného prvního předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 0,3 procenta, meziročně je hrubý domácí produkt vyšší o 2,3 procenta. Čísla jsou mírně za očekáváním analytiků, kteří předpovídali, že meziročně hospodářství stouplo o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 procenta. Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že výkon ekonomiky stále ještě nedosahuje úrovně, jíž dosáhl před finanční krizí v roce 2008.

\"Pokud nedojde k revizi zveřejněných temp růstu, vypadá celoroční výhled pro HDP spíš na 2,3 procenta než na 2,5 procenta,\" uvedl například analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Analytik ČSOB Petr Dufek uvedl, že ve zbytku roku se ekonomika nejspíš dočká tempa ekonomického růstu jako ve třetím čtvrtletí, a tak HDP letos vzroste o 2,4 procenta. \"Je to však ještě stále docela dobrý výsledek, který vede k vytváření nových pracovních míst a podílí se tak na zlepšování situace na českém trhu práce,\" uvedl Dufek.

Dnes zveřejněná hodnota HDP, která se dost pravděpodobně ještě dočká své revize, však podle hlavní ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy nijak nezpochybňuje trend postupného oživování tuzemské ekonomiky. Neměla by ani značit změnu v uvažování České národní banky o probíhajícím intervenčním režimu. Nicméně první odhad hrubého domácího produktu je ale podle něj mírným zklamáním. \"Po optimistickém jaru a počátku léta, kdy se odhady letošního celkového HDP zvyšovaly směrem vzhůru, se nyní jeví jako opodstatněné zase jejich určité snižování,\" uvedl.

Naopak hlavní ekonom ING Jakub Seidler nadále ponechává celoroční odhad růstu HDP na 2,5 procenta. Důvodem je lepší vývoj v zemích eurozóny, než trh očekával. \"Zatímco vývoj HDP v české ekonomie je mírně pod očekáváním, dnes zveřejněné předběžné odhady o vývoji HDP v zemích eurozóny překvapily spíše příznivě,\" uvedl. V Německu HDP mezičtvrtletně mírně vzrostl o 0,1 procenta, přičemž analytici nevylučovali ani stagnaci. Také francouzská ekonomika podle Seidlera pozitivně překvapila a mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 procenta místo očekávaných 0,1 procenta. Slovenská ekonomika pokračovala v solidním mezičtvrtletním růstu o 0,6 procenta. Italská ekonomika je sice nadále v recesi a mezičtvrtletně poklesla o 0,1 procenta, řada analytiků se však obávala, že pokles bude citelnější.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK