Halliburton koupí za 34,6 miliardy USD rivala Baker Hughes

17.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Americká společnost Halliburton, která je druhým největším poskytovatelem služeb pro ropné a plynárenské firmy, se dohodla na převzetí menšího konkurenta Baker Hughes. V akciích a hotovosti za něj zaplatí zhruba 34,6 miliardy USD (767,4 miliardy Kč). Firmy to dnes uvedly ve společném prohlášení. Spojením vznikne podnik, který by se mohl stát jedničkou v oboru.

Dohoda ohodnocuje jednu akcii Baker Hughes na 78,62 dolaru. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií na burze to představuje prémii 31 procent. Po dokončení transakce budou akcionáři Baker Hughes vlastnit v nové firmě, která se bude jmenovat Halliburton, podíl 36 procent. Dohodu již schválily správní rady obou firem.

Transakce by měla být uzavřena ve druhé polovině příštího roku. Spojením vznikne společnost, která bude podle objemu tržeb nepatrně vyšší než konkurenční Schlumberger, nynější jednička v oboru. Tržby sloučených firem za loňský rok činily 51,8 miliardy USD, příjmy Schlumbergeru 45,3 miliardy USD.

Ve snaze zajistit si souhlas regulačních úřadů však Halliburton uvedl, že je připraven prodat část majetku s příjmy až 7,5 miliardy USD, podotýká agentura Reuters.

Dohoda přichází v době, kdy ceny ropy na světových trzích klesají, což mělo negativní dopad na cenu akcií obou firem. Za posledních pět měsíců se ceny ropy snížily o více než 30 procent a nyní se pohybují kolem nejnižší hodnoty za čtyři roky. To vytváří tlak na poskytovatele služeb pro ropné firmy, aby snížily náklady.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK