Akcie v USA stouply, oba hlavní indexy skončily na rekordu

18.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes stouply a oba hlavní burzovní indexy Dow Jones a S&P 500 zakončily obchodování na nových rekordech. Trh podpořily mimo jiné akcie ve zdravotnictví. Na devizových trzích dolar po příznivých zprávách z Německa ztrácel k euru.

Dow Jonesův index posílil v závěru dnešního obchodního dne o 0,25 procenta na 17.691,8 bodu. Širší index S&P 500 získal 0,53 procenta na 2052,04 bodu. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq připsal 0,67 procenta na 4702,44 bodu.

Trh dnes posílily příznivé reakce analytiků na pondělní zprávu o převzetí výrobce botoxu Allergan skupinou Actavis za 66 miliard dolarů. Společnosti Actavis, Gilead Sciences, Celgene a další biotechnologické firmy dnes výrazně posilovaly a patřily k nejsilněji rostoucím titulům v rámci indexu S&P 500. Oborový index S&P pro zdravotnictví stoupl o 1,6 procenta. Indexu Dow Jones pomáhaly vzhůru mimo jiné akcie společnosti UnitedHealth, které rostly o zhruba dvě procenta.

Akciový trh podpořily i údaje o výrobních cenách v USA, které potvrdily trend zanedbatelné inflace, a nárůst důvěry v americkém stavebnictví. Dow Jones a S&P 500 se tak na nová rekordní maxima vyšvihly již v průběhu obchodování. S&P 500 dnes přitom zaznamenal růst v devíti z posledních deseti obchodních seancí.

Americký dolar na devizových trzích klesal k euru po zprávě německého institutu ZEW o nečekaném zlepšení důvěry investorů v německou ekonomiku. K japonskému jenu naopak americká měna získávala poté, co japonský premiér oznámil, že vypíše předčasné volby.

Euro k dolaru po zprávě institutu ZEW stouplo až na 1,2545 USD. Japonský jen se dnes k dolaru nejdříve přiblížil sedmiletému minimu 117,03 JPY. V odpoledním newyorském obchodování japonský jen dál oslaboval a k dolaru se naposledy obchodoval za 116,92 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK