Lincoln CZ má v Chodově další halu na mazací systémy za 300 mil.

19.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chodov (Sokolovsko) 19. listopadu (ČTK) - Firma Lincoln CZ, součást švédské skupiny SKF, zdvojnásobila v Chodově na Sokolovsku plochu na výrobu centrálních mazacích systémů. Dnes otevřená čtvrtá hala přišla na 300 milionů korun, z toho 80 milionů stála technologie. Největší zaměstnavatel v chodovském regionu, kde žije 22.000 obyvatel, do ní už letos přijal 80 nových zaměstnanců. Má jich tak nyní 380 a 120 jich ještě hodlá přijmout. ČTK to řekli šéf Lincoln CZ Martin Zvěřina a personální a finanční manažer Jaroslav Rejcha.

Podle nich má podnik stále více objednávek a je velmi reálné, že se brzy dále rozšíří. V Chodově má ještě volný jeden hektar pozemku. \"Nevídaný boom poptávky táhne celá Amerika a Asie, zejména Indie a Čína a hlavně větrné elektrárny,\" uvedl Zvěřina. Jako problém vidí nedostatek kvalitních zaměstnanců, především obráběčů na CNC strojích, konstruktérů i techniků.

\"Až sem přesuneme některá pracoviště z místního Chodosu, tak budeme úplně plní. A uvažujeme o tom, že bychom stavěli dále,\" řekl Rejcha. Chodovská firma je obratem i počtem zaměstnanců největší ze středoevropských závodů divize mazacích systémů. \"Naše výrobky dělají 70 procent obratu divize. Zisky se generují díky naší společnosti,\" řekl Zvěřina.

Na sociálně problémovém Sokolovsku, kde je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v Karlovarském kraji, jde o silný podnik, který se rozvíjí už téměř 20 let. V Chodově už investoval téměř půl miliardy korun. Nová hala rozšířila firmu na 16.000 metrů čtverečních. Jako jediná ve střední a východní Evropě získala nejvyšší možnou certifikaci Leed Platinum, která hodnotí vliv stavby i provozu na životní prostředí.

Podnik, který sám zboží neprodává, zvýší už letos díky nové investici obchodní obrat na 65 milionů euro (téměř 1,8 miliardy korun), o pětinu více než loni. Veškerou produkci vyváží.

Zhruba 40 procent zaměstnanců v Chodově, kteří montují a obrábějí, jsou ženy. Firma si hlídá, aby nabízela mzdy nad průměrem regionu. Centrální mazací systémy se používají ve všech průmyslových sférách. K mazanému místu přivádějí olej nebo vazelínu.

Chodov s 15.000 obyvateli už měl průmyslovou zónu v roce 1995. Nyní tam působí šest firem s 1000 pracovníky. \"Nastartovala ji právě firma Lincoln. Jsem hrozně rád, že to není montovna. Nabízí práci nejméně kvalifikovaným i specialistům a umí své lidi vychovat,\" řekl starosta Patrik Pizinger.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK