ECB je podle svého šéfa připravena rozšířit stimulační opatření

21.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 21. listopadu (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) je připravena rozšířit své úsilí o podporu ekonomiky eurozóny. Uvedl to dnes její šéf Mario Draghi. Dodal, že hospodářské oživení v eurozóně v příštích měsících pravděpodobně nezesílí.

ECB v posledních měsících ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Pokud tyto kroky nebudou mít dostatečný účinek, ECB podle Draghiho \"zvýší tlak\" a upraví \"objem, tempo i složení\" nákupů cenných papírů.

\"Učiníme vše, co je zapotřebí, abychom co nejrychleji zvýšili inflaci a inflační očekávání,\" prohlásil šéf ECB. Evropské akciové trhy po Draghiho výrocích zamířily vzhůru, euro naopak výrazně oslabilo vůči dolaru, napsala agentura AP.

Meziroční míra inflace v zemích eurozóny se v říjnu zvýšila na 0,4 procenta ze zářijových 0,3 procenta. Zůstává však hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou ECB stanovila jako strop cenové stability.

Předběžné výsledky průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery ve čtvrtek ukázaly, že růst podnikatelské aktivity v eurozóně v listopadu zpomalil. \"Rychlý odhad indexu nákupních manažerů naznačuje, že silnější oživení není v příštích měsících pravděpodobné,\" prohlásil dnes Draghi.

Statistický úřad Eurostat minulý týden odhadl, že růst ekonomiky eurozóny ve třetím čtvrtletí zrychlil na 0,2 procenta z 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Podle hlavního ekonoma firmy Markit Chrise Williamsona hodnota indexu nákupních manažerů naznačuje, že hrubý domácí produkt eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí stoupne o 0,1 až 0,2 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK