Vodafone použije pro LTE frekvence, které dřív koupil pro UMTS

24.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Vodafone bude pro rychlejší budování technologie pro vysokorychlostní internet v mobilních sítích (LTE) využívat i frekvence, které původně získal pro síť UMTS, nazývanou také 3G. Povolil mu to Český telekomunikační úřad. Chce tak zvýšit rychlost pokrývání území. ČTK to potvrdila mluvčí operátora Markéta Kuklová. Podobně již dříve operátor využil pro LTE část kmitočtů určených původně pro sítě GSM.

Frekvence v pásmu 2100 MHz určené pro vybudování sítě UMTS získal Vodafone v roce 2005 za dvě miliardy korun. Konkurenti své licence koupili o čtyři roky dříve za celkem 7,3 miliardy Kč. Nyní regulátor rozhodl, že je může Vodafone využívat i pro jiné technologie, tedy i LTE.

LTE na frekvenci 2100 MHz překryje ve městech technologii 3G, která i nadále zůstane v provozu. Dodavatelem technologie umožňující souběžný provoz 3G a LTE je Huawei. První zákazníci využijí LTE na nové frekvenci v Kladně, Olomouci a ve Slaném v prosinci. Všechna města pak budou pokryta do konce léta příštího roku.

Maximální rychlost stahování dat bude 75 Mbit/s, což je stejně, jako operátor nabízí v pásmu 800 MHz. \"LTE na frekvenci 2100 MHz může být nasazeno podstatně rychleji, než požadují podmínky pokrytí rychlým mobilním internetem stanovené v rámci aukce kmitočtů. Díky tomu naši zákazníci získají přístup k LTE daleko dříve, než se očekávalo,\" uvedla viceprezidentka Vodafonu pro technologie Tanja Richterová.

Pro připojení k LTE na frekvenci 2100 MHz, stejně jako pro připojení k ostatním LTE frekvencím, uživatelé potřebují libovolný datový tarif, LTE SIM kartu a zařízení, které tuto frekvenci podporuje. Většina chytrých mobilních telefonů na trhu podporu LTE na frekvencích 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz již standardně nabízí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK