Výrobci počítačů Hewlett-Packard opět klesly čtvrtletní tržby

25.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 25. listopadu (ČTK) - Americkému výrobci počítačů Hewlett-Packard klesly tržby za poslední čtvrtletí finančního roku o 2,5 procenta na 28,4 miliardy dolarů (627,7 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která je druhým největším producentem počítačů na světě po čínské Lenovo. Hospodaření zasáhly horší tržby z prodeje podnikovým zákazníkům.

Analytici podle agentury Reuters v průměru předpokládali, že tržby za tři měsíce do 31. října poklesnou oproti situaci před rokem o jedno procento na 28,76 miliardy USD. Celkový čistý zisk firmy klesl na 1,33 miliardy dolarů z 1,4 miliardy dolarů před rokem.

Hewlett-Packard v říjnu informovala, že se rozdělí na dvě části a oddělí osobní počítače a tiskárny od technologických služeb, jako je ukládání dat, servery a software. Kromě toho firma sdělila, že v rámci restrukturalizace hodlá zrušit dalších 5000 pracovních míst.

Tržby v divizi, která prodává počítačové servery a další zařízení firmám, klesly ve čtvrtém finančním čtvrtletí o čtyři procenta na skoro 7,3 miliardy dolarů, oznámila dnes firma. Tato divize by se po rozdělení měla stát samostatnou skupinou s názvem Hewlett-Packard Enterprise.

V součásti osobních počítačů a tiskáren se tržby zvýšily o 0,3 procenta na 14,7 miliardy dolarů. Tyto aktivity budou po rozdělení používat jméno HP a zůstane jim i modrobílé logo.

Společnosti klesaly příjmy ve 12 z posledních 13 kvartálů, podotkl list The Wall Street Journal. Jedinou výjimkou bylo předešlé, tedy třetí fiskální čtvrtletí. Šéfka společnosti Meg Whitmanová ale tehdy upozornila, že růst nemusí vydržet.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK