Řidiči autobusů MHD v Přerově vyhlásili stávkovou pohotovost

26.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přerov 26. listopadu (ČTK) - Zaměstnanci Dopravní a logistické společnosti, která v Přerově provozuje MHD, vstoupili do stávkové pohotovosti. Důvodem je podle nich špatná komunikace s vedením společnosti ohledně navrhované kolektivní smlouvy a benefitů. Provozu MHD by se stávková pohotovost podle primátora Přerova Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov) dotknout neměla. Pokud se nevyřeší napjatá situace, začnou odboráři mluvit o stávce.

Smlouvu o provozování MHD ve městě na příštích deset let podepsalo vedení Přerova s Dopravní a logistickou společností letos v březnu. Dopravce se podle smlouvy zavázal, že provozování dopravy zajistí za 136,8 milionu korun bez DPH. Je to asi o sto milionů korun méně, než se původně předpokládalo. Podle tehdejšího vedení města nebyla cena podhodnocená, radní o tom prý ujistili i odborníci. Nižší cenu vítězný dopravce zdůvodnil tím, že dokoupil autobusy na plyn a náklady nebudou tak vysoké, jak předpokládal.

Dopravní a logistická společnost Přerov je dceřinou firmou Slovenské autobusové dopravy Trnava, která provozovala MHD v Přerově v minulosti. Městu však v roce 2011 vypověděla smlouvu, neboť jako zahraniční dopravce ve městě tuto službu ze zákona provozovat nesměla. Firma za to dostala i pokutu. Provozování MHD v Přerově následně převzala na provizorní dva roky právě její dceřiná firma, která nakonec tendr vyhrála.

ftv dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK