Odbory si dnes na sněmu připomenou 25. výročí generální stávky

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Odboráři si dnes v Praze připomenou 25. výročí generální stávky. Práce se v republice zastavila na dvě hodiny deset dní po studentské demonstraci, která odstartovala sametovou revoluci. Na dnešním sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) vystoupí premiér, ve večerním slavnostním programu i šéfové obou komor Parlamentu.

Generální stávka se konala 27. listopadu 1989 od 12:00 do 14:00. Podle mluvčí odborů Jany Kašparové se do ní zapojila skoro polovina pracovníků, čtvrtina stávkovala manifestačně, desetina lidí se zúčastnit nemohla a zbytek nechtěl. Ke stávce se přihlásilo přes 40.000 stávkových výborů. Odbory jsou přesvědčeny o tom, že generální stávka byla posledním zlomovým bodem listopadových událostí.

V pracovní části sněmu vystoupí dopoledne premiér. Slavnostní vzpomínková část začne v 17:00. K účastníkům promluví šéfové obou komor Parlamentu, ministr financí i první předák polistopadových odborů. Akce se zúčastní také dalších pět členů a členek vlády. Chybět nebude ani někdejší federální ministr práce Petr Miller.

Podle Kašparové odbory v Česku spíš než stávky organizují demonstrace. Od roku 1994 téměř každý rok centrála nějakou větší uspořádala. Poslední velká protestní akce se konala v centru Prahy v roce 2012 proti Nečasově vládě a jejím úsporným škrtům. Zapojilo se do ní kolem 100.000 lidí. V červnu 2011 se odehrála poslední celostátní stávka, a to v dopravě. Poprvé se tehdy úplně zastavilo metro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK